Muzeului Județean Satu Mare i se conferă Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

În data de 25.04.2023 Ministrul culturii, domnul Lucian Romașcanu ne-a înmânat medalia aniversară, Centenarul Marii Uniri, conferită de Președinția României pentru Muzeul Județean Satu Mare. Mulțumiri Guvernului României și Consiliului Județean Satu Mare pentru finanțare și președintelui Pataki Csaba pentru colaborare!

Felicitări angajaților din muzeu pentru activități! Felicitări colegilor din muzeu și din județ care au realizat studii științifice în volumele coordonate de istoricul Claudiu Porumbăcean și de directorul Daniela Bălu. Mulțumiri speciale pentru persoanele implicate direct în derularea proiectului de reabilitare a monumentelor eroilor de război din județul Satu Mare : regretatul director Radu Ardelean, col. r. Ștefan Coșarcă și muzeograful Mihai Mocanu!

Pe parcursul a cinci ani 2018-2022, Muzeul Județean Satu Mare a desfășurat un amplu program cultural dedicat Centenarului Marii Uniri. Nucleul programului l-a constituit proiectul de reabilitare a monumentelor memoriale ale județului. Prin proiectul derulat de muzeu în colaborare directă cu Consiliul Județean Satu Mare și cu finanțarea Guvernului României, au fost reabilitate un număr de 29 monumente și morminte ale eroilor Armatei Române, căzuți în cele două războaie mondiale pe teritoriul județului Satu Mare. În cadrul proiectului a fost realizat un catalog al acestor monumente cu scopul de a face cunoscută jertfa eroilor și grija urmașilor pentru memoria lor. În fiecare an între 2018 și 2022 muzeul a avut mai multe activități specifice ce au inclus realizarea de expoziții, simpozioane și a unor volume cu studii științifice dedicate Evenimentului Centenar.

Prin decret prezidențial se precizează că înalta distincție a fost acordată „în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării și promovării memoriei evenimentelor și participanților la înfăptuirea unității naționale și a statului român modern, contribuind la apărarea și perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire”.

Lasă un răspuns