Debutul programului multianual de comemorare a Eroilor neamului din județul Satu Mare în anul 2023. Hodod și Lelei.

În perioada imediat următoare actului Marii Uniri, românii sătmăreni, în cadrul organelor politice liber alese – consiliile naționale locale, trec la o serie de măsuri organizatorice pe linia preluării vechii administrații, rezolvării problemelor economico-sociale curente, a problemelor culturale și școlare aferente noului statut conferit de hotărârile de la Alba Iulia.

În primăvara anului 1919, armatele bolșevice maghiare au recurs la o amplă acțiune de rechiziții forțate din satele sătmărene, fapt ce a atras rezistența populației românești și s-a soldat cu victime omenești.

În fața situației grele create în teritoriile românești rămase încă sub ocupație străină și la cererea insistentă a populației județului Satu Mare, armata română, cantonată în partea de nord vest a Transilvaniei pe un aliniament ce începea la vest de Sighetu Marmației – Cicârlău – Ardusat – Băsești – Giurtelecu Hododului, inițiază în noaptea de 15 aprilie 1919 o puternică ofensivă menită să contracareze atât o plănuită acțiune pe care trupele maghiare o pregătiseră pentru data de 16 aprilie 1919, cât și să elibereze ultimele teritorii românești ai căror reprezentanți își exprimaseră la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia voința și dorința de nestrămutat de unire cu România.

La luptele purtate în apropierea localității Hodod și-au jertfit viața 19 soldați români: sublocotenet Hoisan Dumitru, sublocotenent Crișan Nicolae, plutonier Toma Petre, sergent Ontariu Marin, caporal Bîrcan Vasile, soldații: Mânu Vasile, Roman Vasile, Cîncă Vasile, Diaconu Vasile, Căicucea Ion, Apostol Vasile, Huțan Nicolae, Zăvoaie Toader, Ilie Constantin, Iordache Andrei, Toduț Nicolae, Pricop Alexandru, Mitocaru Gheorghe, Ștefânoaie Nichita. Aceștia au fost îngropați în mare grabă lângă biserica reformată din Hodod.

În perioada interbelică, în amintirea luptelor purtate la Hodod, autoritățile românești din localitate, în frunte cu Grofu Petre și învățătorii Ciută și Budea, cu mari eforturi, au ridicat un monument pe care este înscris: În memoria eroilor căzuți pe câmpul de onoare în luptele pentru întregirea neamului la Hodod și jur în ziua de 16 aprilie 1919. Trupurile ostașilor au fost exhumate și transpuse în sicrie separate fiind depuse în cavoul monumentului, împreună cu alți doi eroi căzuți în comunele Bârsăul de Jos și Corni. Trupul sublocotenentului Nicolae Crișan a fost preluat de familia acestuia. Sfințirea Monumentului de la Hodod, a avut loc la 29 mai 1931, de Ziua Eroilor. Monumentul a fost reabilitat la începutul anului 2019 de către Consiliul Județean și Muzeul Județean Satu Mare prin proiectul Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din județul Satu Mare, finanțat de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Lasă un răspuns