Muzeul etnografic al Moţilor – Scărişoara Nouă

{:ro}Scarisoara4

Muzeul Moților din localitatea Scărişoara Nouă (comuna Pișcolt) a fost reorganizat în anul 1994 de către specialiştii Muzeului Judeţean Satu Mare, şi este rodul strădaniilor unui inimos fiu al satului, domnul Ioan Bâtea, care a adunat pe parcursul a mai bine de 50 ani o colecție impresionantă de obiecte, atât din localitatea natală cât şi din localităţile de unde proveneau strămoşii scărişorenilor.

În cadrul Muzeului Moților din Scărişoara Nouă este organizată o expoziţie etnografică, bogată şi diversă, formată din peste 300 de obiecte aduse din Ţara Moţilor (Munţii Apuseni), fiind reprezentativă pentru creaţia materială și spirituală specifică moților colonizați în județul Satu Mare, după reforma agrară din anul 1921. Casa ce găzduiește expoziția  etnografică este  o construcție ce datează din anii 1940, ridicată de săteni, fiind folosită ca și casă parohială. Cele patru  încăperi şi holul oferă un spațiu generos, în care colecția este valorificată muzeografic.

În vara anului 2020 expoziția a fost reamenajată de specialiștii Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Satu Mare, alături de colaboratorul instituției Razvan Roșu, în parteneriat cu Primăria Comunei Pișcolt și Asociația de Dezvoltare Comunitară Pișcolt.

Scarisoara1

Pentru programarea vizitei, vă rugăm să vă adresați domnului Giani Olar, la numărul de telefon: 0763765315.{:}{:hu}Scarisoara4
Scarisoara1{:}{:en}Scarisoara4
Scarisoara1{:}