Inaugurarea monumentului memorial Vlád Endre

afis_VETISMuzeul  Judeţean  Satu  Mare,  vă  invită  să  participaţi  la  inaugurarea Monumentului memorial Vlád Endre, care va avea loc în Comuna Vetiş în data de 4 octombrie 2015, ora 13.30.

Mai presus de toate, și pentru județul Satu Mare, Primul Război Mondial a însemnat pierderi de vieți omenești. Printre cei căzuți se numără și tânărul Vlád Endre, originar din localitatea Vetiș,  care la vârsta de 22 de ani a decedat în cadrul  confruntărilor  militare  desfășurate  pe frontul  de  est.

Potrivit relatărilor localnicilor (în primul rând domnul Török József) în perioada morții fiului său, Vlád Károly a visat că în curtea casei sale a răsărit un trandafir. Pe acel loc el s-a hotărât să construiască un mic lăcaș care să adăpostească un frumos monument închinat  băiatului  căzut  în  război.  Folosind materialele  pe care le-a avut în gospodărie, apelând doar la propria imaginație și cunoștințe, tatăl a ridicat, în interiorul unei căsuțe, un crucifix decorat cu simboluri legate de Patimile lui Isus, combinate într-un mod armonios cu elemente care amintesc de viața soldatului plecat pe front.

Lasă un răspuns