Expoziția „De la fir la costum”

Expozitia „De la fir la costum” este rezultatul cercetărilor de teren realizate în județul Satu Mare și Regiunea Transcarpatia
în cadrul proiectului ENPI ”REUȘIM PRIN COOLtură – Valori europene și viitor comun” ID: HUSKROUA/1101/139.
Înțelegerea costumului popular, a importanței lui în cadrul unei comunități e strâns legată de cunoaşterea comunității în sine. Era oportun un astfel de studiu, un dialog concret cu comunitățile cercetate pentru a crea o bază solidă pentru toți cei care îşi doresc o reîntoarcere la tradiție şi la valorile ei autentice şi mai ales pentru a căuta soluțiile cele mai bune pentru continuarea conservării şi tezaurizării costumului popular ca simbol al identității naționale sau locale.
În contextul actual, într-o zonă de graniță, aşa cum sunt cele două zone: județul Satu Mare şi Regiunea Transcarpatia, acest lucru capătă o importanță şi mai mare. Zona cercetată curinde următoarele localități de-a lungul graniței româno-ucrainene: Soconzel, Certeze, Bixad, Negreşti-Oaş, Valea Seacă, Tarna Mare, Micula, Bogdand, Petreşti, Veleatino, Ciorna Tisa, Yasinia, Danielovo, Slatina, Biserica Albă, Beregujfalu, Tiszaujfalu, Péterfalva, Hija, Cerna.
Prin urmare, expoziția aduce în fața vizitatorilor cinci comunități românești și cinci ucrainene.
Expoziția se desfășoară în sălile pentru expoziții temporare ale Muzeului Județean Satu Mare, b-dul. V. Lucaiu, 21.
Vă așteptăm cu drag.
8  9  7  2

Lasă un răspuns