„Ziua lui Darwin” Satu Mare 2023/„Darwin Nap” Szatmárnémetiben 2023

RO:Evenimentul constă dintr-o serie de prezentări și experimente spectaculoase din diferite domenii ale științei, cu scopul de a răspândi cunoștințe și de a populariza gândirea științifică. Evenimentul începe în data de 10 februarie la ora 12.00, în Sala Mare din Casa Meșteșugarilor Satu Mare (Str. Ștefan cel Mare nr. 18, etajul I). Cei interesați pot participa la următoarele prelegeri:

 

  • Ciprian Asztalos (arheolog, Muzeul Județean Satu Mare): Cine a fost Omul de Neanderthal?
  • drd.ing. Dobrescu Matei-Ștefan (Centrul 3B, Școala Doctorala de Biologie Integrativă, Facultatea de Biologie si Geologie, UBB Cluj-Napoca): How to science: O poveste despre informații bune, rele și înșelătoare

La final Silviu Rusti, de la Magic Puppet din Cluj Napoca va prezenta un adevărat spectacol științific, un „science show” în care informațiile științifice se îmbină cu distracția.

În data de 13 februarie, începând cu ora 12.00 în aceeași sală urmează o serie de prezentări în limba maghiară. Dr Rózsa Lajos de la Centrul de Cercetare Ecologică din Budapesta va vorbi despre metoda științifică ce ne ajută să descoperim natura. Profesorul Silye Lóránd, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, va vorbi despre mituri legate minerale, iar Kiss Benjamin despre rezultatele biotehnologiei moderne. Programul se va termina cu trupa Tudashow, care va realiza un show cu experiențe spectaculoase.

Intrarea la eveniment este liberă !

HU:Szatmárnémetiben minden évben van Darwin Nap, így a Szatmár Megyei Múzeum és az E-Consult Egyesület 2023-ben is várja a gimnáziumok tanulóit, ezúttal február 13-én az Iparosotthon (Ștefan cel Mare / Kazinczy u. 18) nagytermébe.

A 12 órától kezdődő magyar nyelvű program első előadója Dr. Rózsa Lajos, a budapesti Evolúciótudományi Intézet, Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa, aki arról beszél majd mi mindenre jók a természettudományok. Ezt követően Kiss Benjamin, a Magyar Biotechnológus-hallgatók Egyesületétől a modern biotechnológia eredményeiről számol be; majd Dr. Silye Lóránd, a Kolozsvári Babes-Bólyai Tudományegyetem Geológiai Intézetének munkatársa Mit (nem) gyógyít a borostyánkő? címmel tart előadást. A programot a Tudashow csapatának látványkísérletei, egy igazi „scinece show” zárja.

Hogy az érdeklődő felnőttek se maradjanak le a tudomány ünnepéről az E-Consult Egyesület nekik szervez programot a Red Hat Yardban, délután 18 órától (Libertății / Deák tér 18):

  • Rózsa Lajos (parazita-ökológus): Mi fán terem a természettudomány, és mire való egyáltalán?
  • Tari Annamária (klinikai pszichológus, pszichoterapeuta): Érzelmi reakcióink az Információs Korban
  • Silye Lóránd (geológus, paleontológus): Minek nekünk földtudomány?
  • Kiss Benjámin (biotechnológus): A biotechnológia napjainkban

Az egyik előadás keretében még a tájékozottságukat is felmérhetik a jelenlévők egy kisebb kvíz keretében. Az érdekfeszítő előadások után a vendégek kérdéseket tehetnek fel meghívottjainknak, vagy akár hosszabban beszélgethetnek is velük az őket érdeklő témákról.

Támogató: TBA Románia.

A rendezvényre a belépés ingyenes !

Lasă un răspuns