Zilele lui Darwin

“Cine îndrăzneşte să irosească chiar și o oră, nu a descoperit încă valoarea vieţii”

Charles Darwin (1809-1882)

IMG_2424

Iată motto-ul acțiunii organizată de către Muzeul Județean Satu Mare și Asociația E-Consult. În 4 și 5 februarie a avut loc ce-a de a 8-a ediție a evenimentului ”Zilele lui Darwin”. Seria acțiunilor culturale cu acest titlu a început în cadrul Muzeului Județean Satu Mare în anul 2009 când s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui Charles Darwin și, totodată, 150 de ani de când marele naturalist și biolog britanic a publicat lucrarea ”Originile speciilor” care a schimbat radical modul în care oamenii privesc și înţeleg istoria vieţii pe Pământ. Astfel, Ziua de naştere (12 februarie) a celei mai marcante personalități a ştiinţelor biologice, întemeietorul biologiei moderne, este un prilej cu care se organizează diferite evenimente în toată lumea, „Ziua Lui Darwin” (The Darwin Day) devenind astfel un moment internaţional de sărbătoare a ştiinţei şi umanismului. În cadrul ediției din anul acesta, s-au desfășurat mai multe evenimente. La fel, ca și în anii trecuți, s-au ținut prezentări atât în limba română, cât și în limba maghiară pentru elevii gimnaziilor sătmărene.

Muzeul sătmărean, gazda acestor evenimente, la fel ca și Asociația E-Consult consideră ”Ziua lui Darwin” o ocazie importantă de educație și ne bucurăm că dascălii de astăzi sunt deschiși să participe la astfel de activități unde elevii au prilejul de a intra în contact cu reprezentanții diferitelor domenii ale științei.

Participanții au vizionat filme documentare și au ascultat prelegeri despre importanța științei, inițiative de ocrotire a naturii, despre educație sexuală și descoperiri uimitoare, precum și despre valorile naturale din peisajul sătmărean. ”Ziua lui Darwin” trebuie să spună ceva și despre modul de a gândi critic, despre faptul că nu trebuie să crezi totul numai pentru că așa a spus cineva, ci trebuie să înveți să gândești științific, să cauți adevărul cu ajutorul dovezilor. Rózsa Lajos, cercetător la Institultul de Cercetări Ecologice din Budapesta, a ținut o prezentare despre diferența dintre știință și pseudoștiință: a explicat cum ne putem înșela în lipsa gândirii critice și care este diferența între ”șarlatanie” și știință. Biologul Sike Tamás a ținut o prelegere în care a vorbit despre istoria homeopatiei și argumentele care demonstrează de ce aceasta nu este funcționabilă. Șirul de prezentări a fost încheiat de ornitologul Marton Attila de la Universitatea Babes-Bolyai cu o prelegere despre mimetismul, din care ascultătorii au aflat, de exemplu, care sunt beneficiile asemănării unui pui de pasăre cu o omidă.

Deoarece organizatorii au dorit să-i implice și pe cei interesați din rândul adulților, în seara zilei de vineri s-a organizat la Old Place Pub evenimentul intitulat ”Discuții de Ziua lui Darwin”, unde specialiștii invitați au prezentat câte o temă sugestivă, apoi participanții au avut ocazia să discute cu prezentatorii despre temele abordate. RÓZSA Lajos a vorbit despre cercetările sale cu tema bacteriilor din corpul uman, care au un rol foarte important în susținerea sănătății, dar totodată pot provoca și moartea organismului gazdă. SIKE Tamás a atras atenția asupra absurdității unor metode pseudoștiințifice din industria sănătății. DÉLCZEG Csongor a vorbit despre imaginea satanismului în istoria artei, de la primele izvoare istorice până la folosirea acestuia în marketing în zilele noastre. Ornitologul MARTON Attila, în prezentarea sa, a arătat de ce în realitate nu pot exista uriașele din legende și cum ar arăta un înger capabil de zbor. Între prelegerile ținute, participanții s-au bucurat de muzica trupei TranSKlouD.

dr. Tamás Sike

organizator

IMG_2458
IMG_2447
IMG_2435
IMG_2440

Lasă un răspuns