SÂNZIANA – Ana – Poartă IE, cu mândrIE

24 iunie, zi de aleasă și providențială sărbătoare, Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, cel ce prin puterea Divină a pregătit poporul pentru venirea lui Iisus Hristos, Înainte-mergător și botezător al Mântuitorului, vestind lumii că El este Mesia, Fiul lui Dumnezeu. ”Adevărat zic vouă: nu s-a ridicat între cei născuți din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul; totuși, cel mai mic în Împărăția cerurilor este mai mare decât el” (Matei 11,11) – cuvintele Evangheliei, rostite de Iisus Hristos despre Ioan Botezătorul.

Sărbătoarea creștină este asociată în mentalul colectiv cu o altă sărbătoare a bucuriei, frumuseții, iubirii, belșugului și sănătății, SÂNZIENELE (Drăgaica), acele făpturi magice, cu origini mitologice, care reactualizau timpul sacru, prin acte de divinație, ritualuri izvorâte din ancestralul cult solar.

Se spune că… în ziua de Sânziene, la răsărit, soarele joacă de bucurie pe cer, iar la amiază încremenește în loc, înflăcărat și biruitor, stăpân suprem al cerului și al pământului.

Sânzienele sunt zâne, sânzienele sunt flori, sânzienele sunt fete-flori, ipostaze vegetale ale celor mai îndrăgite personaje mito-etnologice din cultura tradițională românească. Despre ele se povestește că intensifică puterea tămăduitoare a plantelor de leac, apără copiii de boli, cresc bobul grâului, sporesc rodul pământului, alungă grindina, aduc femeilor prunci frumoși iar fetelor mari, ursitul.

Florile de sânziene erau culese de fete, pentru a împleti din ele cununi, în formă de cerc pentru fete și în formă de cruce pentru băieți. Aceste cununi se puneau în casă, la porți, la ferestre, pe șuri, în grădini, cu credința că ele vor ocroti casa și gospodăria, vor aduce noroc, sănătate și belșug. Există sate și în județul nostru unde, ritualic, fiecare membru din familie își împletește o cunună, pe care o aruncă apoi pe acoperișul casei. Omul a cărui cunună rămâne cele mai multe zile pe acoperiș, va avea cele mai multe zile de trăit.

Tot în data de 24 iunie avem a treia sărbătoare – ZIUA UNIVERSALĂ A IEI – promovată în peste 50 de țări ale lumii, începând cu anul 2013, prin neostenita perseverență a inițiatoarei evenimentului, comunitatea „La blouse roumaine”.  La fel ca florile de sânziene, cămașa – IA românească, pusă în roua zorilor, are puteri magice, la fel ca și miile de cusături brodate cu simbolul Crucii, cu rol apotropaic, sau motive decorative florale ce înfrumusețează nu doar IA, ci și pe cea care o poartă.

În zi de triplă sărbătoare vă dăruim câteva fotografii ce fac parte din patrimoniul Muzeului Județean Satu Mare (realizate de marii artiști fotografi Iosif Schneider, Iuliu Pop și Ioniță G. Andron, imagini ce s-au bucurat de un real succes în expozițiile internaționale pe care le-am organizat de-a lungul anilor), o autentică istorie vizuală ce nădăjduim să constituie o sursă de inspirație, astfel încât, iile și cămășile românești contemporane să nu mai decadă în capcana atât de păgubitoare și devalorizatoare a mult prea penetrantului kitsch!

24 IUNIE – zi de triplă sărbătoare. Vă invităm să împletiți cununi din flori de sânziene și să strigați cu bucuria sufletului de copil: ”Hai Mări…la sânziene!”.

Și bineînțeles, vă invităm să purtați IE, cu mândrIE!

Sânziana, Ana,

Floare, bucurIE…

Poartă cu mândrIE,

Româneasca IE!

Dr. Daniela Bălu

Diana Kinces

Lasă un răspuns