Noaptea Muzeelor – Castelul Károlyi din Carei – Vernisajul expoziției „100 DE ANI DE LA VIZITA REGELUI FERDINAND ȘI A REGINEI MARIA ÎN JUDEȚUL SATU MARE – CAREI – 25 MAI 1919”

Noaptea Muzeelor – Expoziție eveniment: ”100 de ani de la vizita Regelui Ferdinand și a Reginei Maria în județul Satu Mare – Carei – 25 mai 1919

Noaptea Muzeelor la Castelul Károlyi din Carei a debutat cu  vernisajul expoziției foto-documentare organizată de Muzeul Județean Satu Mare, pentru omagierea unui eveniment deosebit de important din istoria sătmărenilor, vizita familiei regale la Carei, ce a avut loc în data de 25 mai 1919. A fost prima vizită a cuplului regal în Transilvania, la Carei Suveranii României Mari fiind primiți cu mult entuziasm de cca. 30000 de oameni, un număr mai mare chiar decât toată populația actuală a orașului (azi aproximativ 20000 de locuitori).

Expoziția cuprinde fotografii din timpul vizitei regale la Carei, aflate în patrimoniul Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I din București, imagini document din colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și ale Liceului Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, fotografii și obiecte ce au aparținut regelui Ferdinand și Reginei Maria, din colecțiile Muzeului Național Peleș.

Vernisajul expoziției a fost întregit de momentele artistice susținute de Mihaela și Marin Grigorean, ce a interpretat la caval una din cele mai vechi balade din Țara Oașului, iar Irina Man din Turț a împletit și gătit în costume de mireasă 4 tinere ce au amintit de cele 4 mirese care au fost remarcate și foarte admirate de regina Maria, în timpul vizitei de la Carei. Imnul Regal a fost interpretat de doamnele Stela Danciu, vioară, și Corina Săvian, pian.

Deoarece regina Maria a fost cea care a înființat Crucea Roșie Română, la vernisaj au participat tineri voluntari ai Crucii Roșii din Carei.

În deschiderea expoziției au luat cuvântul dr. Liviu Marta, managerul Muzeului Județean Satu Mare; dr. Daniela Bălu, director; d-na Raluca Romok, muzeograf la Muzeul Național Peleș și Hago Attila, șef secție Carei.

Au participat reprezentanții Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Satu Mare, președinte lt.col.(r) Zorin Platec; Asociația Națională a Cadrelor Militare în rezervă și în retragere, col.(r) Mircea Blideran; ltcolonel Gheorghe Balazs – comandantul Centrului Militar Județean Satu Mare; col(r) Voicu Șichet, Asociația Civică Tempora Satu Mare; d-na Ramona Antonescu, șef serviciu Prefectura Satu Mare; dl. Ștefan Coșarca, director Consiliul Județean Satu Mare; d-na Daniela Ciută, președintele Despărțământului ASTRA Carei; profesori și elevi din Carei, expoziția fiind vizitată pe tot parcursul Nopții Muzeelor.

Organizatorii evenimentului și curatorii expoziției au fost dr. Daniela Bălu și Diana Kinces de la Muzeul Județean Satu Mare.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 23 iunie.

Lasă un răspuns