In memoriam Radu Ovidiu Ardelean (1964-2020)

 

Vineri, 4 decembrie 2020, a încetat din viață colegul nostru Radu Ovidiu Ardelean, la vârsta de 56 de ani. Radu Ovidiu Ardelean s-a născut la data de 24 septembrie 1964 în municipiul Suceava. Din anul 1997 și-a început activitatea la Muzeul Județean Satu Mare urmând și cursurile de restaurare lemn, mobilier și monumente de arhitectură populară din muzeele în aer liber, obținând în anul 1999 atestatul eliberat de Ministerul Culturii. În perioada 1998-2012 și-a desfășurat activitatea ca restaurator în cadrul Laboratorului zonal de Restaurare Conservare al Muzeului Județean Satu Mare. Ca restaurator și-a adus contribuția la păstrarea și promovarea patrimoniului cultural sătmărean prin salvarea bunurilor muzeale de la distrugere și uitare, participând la organizarea a numeroase expoziții. A făcut cunoscut patrimoniul sătmărean prin participarea sa la simpozioane naționale și internaționale și prin publicarea de articole și studii de specialitate cu referire la modul de conservare și restaurare a patrimoniului cultural. În paralel și-a continuat studiile absolvind în anul 2009 Facultatea de Studii Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, în 2011 obținându-și masteratul în Protejarea și Valorificarea Patrimoniului Cultural la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Din anul 2012 a ocupat funcția de director al Muzeului Județean Satu Mare coordonând activitatea de protejare și promovare a patrimoniului cultural național. Un proiect de amploare în care s-a implicat a fost cel legat de cinstirea eroilor care s-au jertfit pentru țară, intitulat  ”Monumente și opere comemorative de război”, desfășurat în perioada 2013-2018 și finalizat cu reabilitarea a 30 de monumente de for public, statui, morminte și opere comemorative de război de pe tot teritoriul județului, organizarea unei expoziții și publicarea unui album cuprinzând un număr de 182 de monumente comemorative de război.

Colectivul Muzeului Județean Satu Mare transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate. Ne rugăm ca Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

In memoriam Ardelean Radu Ovidiu (1964-2020)

  1. december 4-én pénteken, 56 éves korában elhunyt kollégánk, Ardelean Radu Ovidiu. Ardelean Radu Ovidiu 1964. szeptember 24-én született Suceavan. 1997-ben kezdte meg tevékenységét a Szatmár Megyei Múzeumban, majd 1999-ben végezte el a Kulturális Minisztérium által szervezett fa- és bútorrestaurátor képzést. 1998 és 2012 között restaurátorként dolgozott a Szatmár Megyei Múzeum Restauráló Laboratóriumában. Restaurátorként hozzájárult Szatmár megye kulturális örökségének megőrzéséhez és népszerűsítéséhez, számtalan tárgyi emléket mentett meg a pusztulástól és a feledésbe merüléstől, valamint több kiállítás szervezésében is részt vett. Hazai és nemzetközi szimpóziumokon való részvételével, valamint a kulturális hagyaték megőrzésével és helyreállításával foglalkozó cikkei és tanulmányai révén tette ismertté a szatmári örökséget.

Ezzel párhuzamosan folytatta tanulmányait, 2009-ben diplomázott a kolozsvári „Babeș-Bolyai Tudományegyetem” Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karán, 2011-ben pedig mesterképzését végzett a nagyszebeni „Lucian Blaga Egyetem”-en a Kulturális örökség védelme és fejlesztése szakirányon.

2012 óta a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója, koordinálva a nemzeti kulturális örökség védelméért és népszerűsítéséért felelős osztályt.

A 2013 – 2018 között zajlott, a „Világháborús sírok és emlékművek Szatmár megyében” című projekt tagjaként jelentős érdeme volt a megye 30 emlékművének, szobrának és síremlékének a helyreállításában, emlékkiállítás szervezésében, valamint egy 182 háborús emlékművet bemutató album szerkesztésében.

A Szatmár Megyei Múzeum munkaközössége őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki a gyászoló családnak. Nyugodjon békében, emléke legyen áldott!

Lasă un răspuns