IN MEMORIAM – Moartea lui Dr. Vasile Lucaciu

Pentru românii sătmăreni, 28 noiembrie reprezintă o zi de doliu, o zi în care este comemorată moartea marelui preot greco-catolic, om de cultură, dar și om politic, Dr. Vasile Lucaciu.

După trei luni de suferințe, s-a stins discret în locuința sa din Satu Mare. Presa din întreaga țară a anunțat acest eveniment nefericit, iar Parlamentul României a decis, ca semn de recunoaștere a activității sale, să îi organizeze funeralii naționale, în ziua de 1 Decembrie 1922.

Într-o ședință organizată tot în 1 Decembrie 1922, a fost omagiat și de Academia Română. Din însărcinarea regelui, Ion I. C. Brătianu a depus pe sicriul patriotului român, insignele ”Marelui Cordon al Ordinului Steaua României”, iar episcopul de Gherla, Dr. Iuliu Hossu, i-a conferit rangul de Vicar episcopal. De la Satu Mare, sicriul a fost transportat la Șișești unde a fost înmormântat alături de soția sa.

Din cei 70 de ani trăiți, mai bine de o jumătate de veac a închinat-o cu cea mai adâncă pasiune unui ideal nobil, pentru realizarea căruia nu a ezitat să facă nici un efort material sau spiritual, pentru care și-a părăsit locurile natale, a stat la închisoare, a desfășurat o intensă activitate parlamentară, fiind interpretul și apărătorul năzuințelor populare românești din aceste regiuni.

Dr. Vasile Lucaciu
Dr. Vasile Lucaciu
Memorandiștii
Memorandiștii
Reprezentați ai mișcării naționale
Reprezentați ai mișcării naționale
Comisia de Zece
Comisia de Zece

Lasă un răspuns