Expoziția ”Aurel Popp și Marele război”

În anul împlinirii a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial și al Centenarului Marii Uniri, Secția de Artă a  Muzeului Județean Satu Mare și-a propus realizarea unei expoziții care să prezinte publicului sătmărean lucrările de grafică ale artistului Aurel Popp, lucrări care au ca subiect Primul Război Mondial.

În 1914, după izbucnirea războiului, Aurel Popp participă la acțiunile militare ale armatei austro-ungare desfășurate atât pe frontul de vest, cât și pe cel de est. Compania din care făcea parte a fost repartizată Regimentului 3 de Honvezi, din Debrecen. Experiența de participant activ la operațiunile militare este determinantă în evoluția ulterioară a viziunii sale artistice. Artistul se implică în tumultul evenimentelor din toamna anului 1918 și primăvara lui 1919, fiind membru al Directoriului comunist din Satu Mare în calitate de comisar cu probleme de învățământ şi cultură. Este inițiatorul gărzilor civile din Satu Mare, gardă care avea menirea de a păstra ordinea şi liniștea publică.

În perioada ”Marelui Război”, Aurel Popp a fost însărcinat să deseneze hărți ale desfășurării acțiunilor militare sau ale regiunilor unde se afla cantonat regimentul său. În timpul liber, artistul sătmărean, a schițat diferite aspecte ale războiului, așa cum l-a văzut și trăit la fața locului. După reîntoarcerea de pe front, schițele au reprezentat o sursă de inspirație pentru lucrările ulterioare în ulei pe pânză, lucrări de mari dimensiuni. O parte ale acestor schițe se află în colecția Secției de Artă a Muzeului Județean Satu Mare..

Cu prilejul vernisajului expoziției, va fi lansat și catalogul Aurel Popp și Marele război, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Consiliului Județean Satu Mare.

 

Lasă un răspuns