Conferință „Bradul – Axis mundi – ul lumii tradiționale”

Muzeul Județean Satu Mare vă invită la conferința organizată de instituția noastră, în cadrul evenimentului „Bradul Axis mundi-ul lumii tradiționale”, ce va avea loc în data de 7 decembrie 2022, începând cu ora 1700, la Muzeul de Artă, Piața Libertății, nr. 21.

Conferința va reuni personalități din domeniul etnografiei, religiei și artei, ce vor susține prelegeri tematice despre simbolistica bradului: Dr. Delia Suiogan, Conf. Univ. la Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord Baia Mare, dar și etnolog de renume, în dialog cu drd. Gabriel Ștefan Solomon, iconograf, cadru asociat al Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea Babeș – Bolyai. De asemenea, evenimentul va fi marcat de vernisarea unei expoziții ce valorifică simbolistica și semnificațiile bradului, printr-un număr de lucrări aparținând unor studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră, printre ei numărându-se și membri ai asociației „Chip și Asemănare”.

Conferința se dorește a fi o incursiune în lumea simbolisticii ancestrale, alături de explicarea necesității cunoașterii semnelor și simbolurilor cu semnificații deosebite, precum cel al bradului, care a trecut de la o simplă reprezentare grafică, realizată cu scopul obținerii unui decorativism desăvârșit, căpătând putere de „simbol”.

 

Lasă un răspuns