Amintiri din comunism. Viața cotidiană din Satu Mare/A kommunizmus emlékei. Mindennapi élet Szatmárnémetiben

Vă mai amintiți mobila, televizoarele alb-negru cu lămpi, aparatele de radio, magnetofoanele, pickup-urile, discurile de vinil, frigiderul Fram, mașina de spălat Albalux, bibelourile celebre ale epocii (peștele de pe televizor, căluțul, balerina ş.a.), sticlele de lapte, pachetele de țigări, sticla de Pepsi Cola, aspiratoarele, jucăriile sau obiectele casnice ale acelor ani? Dar de statul la cozi, întunericul și frigul? Toate acestea pot părea astăzi un subiect de documentar tip „survivor”, însă am reușit să depășim aceste greutăți care nu trebuie lăsate uitării.

Toate aceste aspecte ale vieții cotidiene din perioada regimului comunist sunt reconstituite în expoziția ”Amintiri din comunism. Viața cotidiană din Satu Mare”, pe care vă invităm să o vizitați. Ea este deschisă la sediul Muzeului Județean Satu Mare, B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21.

Expoziția cuprinde obiecte donate de sătmăreni cărora dorim să le mulțumim pentru sprijinul acordat.

Emlékeznek még, a régi bútorokra, a fekete-fehér lámpás televíziókészülékekre, rádiókra, magnetofonokra, lemezlejátszókra, bakelitlemezekre, a Fram hűtőszekrényre, az Albalux mosógépre, a korszakot meghatározó „csecsebecsékre” (üveghal a tv tetején, a lovacska, balerina stb.), a tejesüvegekre, a cigarettás dobozokra, Pepsi Cola üvegre, a régi porszívókra vagy a régi játékokra, illetve a korabeli háztartási készülékekre? Valamint emlékeznek még a sorban állásra, az áramszünetekre, illetve a hideg fűtőtestekre? Ezek a dolgok manapság már olyan hihetetlennek tűnnek és talán egy igazi „túlélő show” hatását keltik, de épp az említett dolgok miatt nem szabad megfeledkeznünk erről a korszakról.

Ezek az aspektusok a hétköznapi életből, megtalálhatóak a „A kommunizmus emlékei. Mindennapi élet Szatmárnémetiben” c. kiállításunkban, melynek meglátogatására hívjuk meg Önöket. Jelen kiállítást megtalálhatják, a Szatmár Megyei Múzeum székhelyén, az ideiglenes kiállító teremben, a Vasile Lucaciu sugárút 21. szám alatt.

Aktuális kiállításunk, olyan tárgyakat tartalmaz, amelyeket a szatmáriak előszeretettel adományoztak, ezúton is szeretnénk megköszönni nekik támogatásukat.

 

 

Lasă un răspuns