A 12-a BIENALĂ CARPATICĂ DE GRAFICĂ (GRAVURĂ) PENTRU COPII ŞI TINERET (Slovacia- Ungaria – România – Polonia -Ucraina/A 12. KÁRPÁTI GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI GRAFIKAI (METSZET) BIENNÁLÉ (Szlovákia – Magyarország – Románia – Lengyelország – Ukrajna))/

RO:Organizator în anul 2023: Muzeul Virholat din Humenne (Slovacia)

Co-organizatori: Centru cultural din Przemyśl (Polonia), Muzeul de Arhitectură și Civilizaţie Populară a regiunii Transcarpatia  din Ujgorod (Ucraina), Muzeul Județean din Satu Mare (România)

Bienala Carpatică de Grafică pentru Copii și Tineret a devenit o punte de unitate pentru dialogul artistic al tinerilor din Polonia, Ucraina, Ungaria, România și Slovacia, ale căror vise, dorințe, idei, credințe se concretizează prin exprimarea artistică într-o gamă largă de subiecte, reflectând dimensiunea lor emoțională și rațională. Acest concurs se desfășoară la fiecare doi ani, iar vârsta participanților este de la 6 la 19 ani.

Colecția expozițională a celei de-a 12-a ediţii a Bienalei Carpatice cuprinde 239 de lucrări grafice realizate de tineri autori (elevi și tineri), sub îndrumarea profesorilor lor de la școli de artă (33 de lucrări premiate, 209 din colecția expoziției).

În septembrie 2023, comisia internațională și coordonatorii au evaluat lucrările tinerilor artiști, iar cremonia de premiere a câștigătorilor și ceremonia de deschidere a avut loc pe 20 octombrie la Humenne (Slovacia).

Proiectul de artă a fost iniţiat în 2001 la propunerea și cooperarea prealabilă a Centrului Educațional Vihorlat din Humenne (Slovacia) și a Centrului Cultural din Przemyśl (Polonia).

Arhiva include 12 colecții de lucrări grafice ale câștigătorilor și a  celor mai buni participanți din toate ediţiile evenimentului şi se păstrează în orașul Przemyśl (Polonia), sub denumirea „Moștenirea culturală a Europei de Est”.

Proiectul a fost implementat cu asistența Fondului pentru Sprijinul Artei în Slovacia. Din 2019, Muzeul Județean Satu Mare  este co-organizator al proiectului de artă „Bienala Carpatică” .

HU: Szervező 2023-ban: Virholat Múzeum (Humenne, Szlovákia)

Társszervezők: Kulturális Központ (Przemyśl, Lengyelország), Kárpátaljai Régió Építészeti és Népi Civilizációs Múzeuma (Ungvár, Ukrajna), Megyei Múzeum (Szatmárnémeti, Románia)

A Kárpáti Gyermek és Ifjúsági Grafikai Biennálé az egység hídjává vált a lengyelországi, ukrajnai, magyarországi, romániai és szlovákiai fiatalok művészi párbeszédének, akiknek álmai, vágyai, elképzelései és meggyőződései a művészi kifejezésben valósulnak meg, az alkotók érzelmi és racionális dimenzióját tükrözve a tematikák széles skájában. Ezt a versenyt kétévente rendezik meg és résztvevők életkora 6 és 19 év között van.

A 12. alkalommal megrendezett Kárpáti Biennálé kiállítási gyűjteményében 239 fiatal szerző (diákok és fiatalok) művészeti iskolai tanáraik irányításával készült grafikai alkotása található (33 díjnyertes, 209 a kiállítás gyűjteményéből).

2023 szeptemberében a nemzetközi bizottság és a koordinátorok értékelték a fiatal művészek munkáit. A díjazottak díjátadó ünnepségére és a kiállítás megnyitójára október 20-án került sor Humenne-ben, Szlovákiában.

A művészeti projekt 2001-ben indult a humennei Vihorlat Oktatási Központ és a przemyśli Kulturális Központ javaslatára és előzetes együttműködésével.

Az archívum a nyertesek és a legjobb résztvevők grafikai munkáinak 12 gyűjteményét tartalmazza az esemény összes kiadásából, és Przemyśl városában őrzik „Kelet-Európa kulturális öröksége” néven.

A projekt a Szlovákiai Művészet Támogató Alap támogatásával valósult meg. 2019 óta a Szatmár Megyei Múzeum társszervezője a Kárpáti Biennálé művészeti projektnek.

Lasă un răspuns