100 DE ANI DE LA ELIBERAREA SĂTMARULUI ŞI INSTAURAREA ADMINISTRAŢIEI ROMÂNEŞTI

La 19 aprilie 2019 se împlinesc 100 de ani de la eliberarea Sătmarului de către Armata Română şi instaurarea administraţiei româneşti. Deoarece teritoriul judeţului Satu Mare a rămas după 1 Decembrie 1918 în afara liniei demarcaţionale provizorii, stabilite în urma înţelegerii între guvernul român şi puterile Antantei, autorităţile civile şi militare maghiare au încercat să păstreze controlul asupra zonei, în ciuda deciziei unanime de unire a populaţiei româneşti, a consiliilor şi gărzilor naţionale române, a participanţilor la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia şi, în general, a fruntaşilor mişcării naţionale din această parte a ţării.Pe acest fond, la Satu Mare a fost instaurată Republica Sfaturilor din Ungaria care, deşi a durat mai puţin de o lună (21 martie-19 aprilie 1919), a constituit un real pericol pentru realizarea deplinei uniri şi pentru siguranţa populaţiei româneşti şi maghiare din această parte a ţării. În faţa situaţiei grele create în teritoriile româneşti rămase încă sub ocupaţia străină şi la cererea insistentă a populaţiei judeţului Satu Mare, Armata Română, cantonată în partea de nord-vest a Transilvaniei pe un aliniament ce începea la vest de Sighetu Marmaţiei – Cicârlău – Ardusat – Băseşti – Giurtelecu Hododului, iniţiază în noaptea de 15 aprilie 1919 o puternică ofensivă menită să contracareze atât o plănuită acţiune pe care trupele maghiare o pregătiseră pentru data de 16 aprilie 1919, cât şi să elibereze ultimele teritorii româneşti, ai căror reprezentanţi îşi exprimaseră la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia voinţa şi dorinţa de nestrămutat de unire cu România.

În dimineaţa zilei de 16 aprilie 1919, având Batalionul 2 în avangardă, la orele 5.30, coloana a fost oprită cu focuri de armă şi mitraliere de la cota 344, liziera nord Hodod combinată cu focul artileriei inamice care trăgea dinspre Mireşu Mare. Luptele au fost deosebit de înverşunate, poziţiile inamice fiind cucerite abia după intrarea artileriei noastre în acţiune şi după atacul cu două companii de infanterie trimise, la nordul cotei 344. În aceste lupte şi-au jertfit viaţa 18 ostaşi români, înnobilând prin actele lor de eroism istoria acestei părţi de ţară.

În data de 19 aprilie 1919, armata română intră în comuna Doba, având informații că trupele maghiare s-au retras din localitate. La intrarea în Doba, dinspre orașul Carei, portdrapelul Regimentului 9 Roșiori, sergentul Nedelcu Bosângeanu, călare pe un cal alb, este împușcat mortal de către un soldat secui, izolat, care nu s-a retras odată cu trupele maghiare.

La 19 aprilie 1919, în sâmbăta de Paște, dr. Ilie Carol Barbul, cu un drapel în mână,  a condus delegaţia locală care a întâmpinat Armata Română eliberatoare, contactând pe podul de peste Someş prima patrulă a Diviziei a II-a Cavalerie de sub comanda col. Ressel, care venea dinspre localitatea Doba.

Ziua de 19 aprilie 1919 a reprezentat pentru aceste meleaguri un moment de o deosebită semnificaţie, deoarece, printr-un efort general al diferitelor unităţi ale Armatei Române, a fost eliberat întreg judeţul Satu Mare, ofensiva română continuând spre eliberarea Budapestei de sub ocupaţia comunistă condusă de Bela Kun, în vara anului 1919.

  CALENDARUL EVENIMENTELOR

 Marţi, 16 aprilie 2019, ora 12, localitatea HODOD

La momumentul ridicat în memoria celor 18 eroii căzuţi în luptele din 16 aprilie 1919 din localitatea Hodod purtate de Armata Română pentru eliberarea Sătmarului, va fi organizată o ceremonie oficială. Mausoleul a fost ridicat în anul 1931 la iniţiativa d-nei Elena pop Hossu Longin şi a protopopului greco-catolic din Şimleul Silvaniei, Ilie Călăuz şi a fost reabilitat anul acesta de către Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean Satu Mare prin proiectul „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din judeţul Satu Mare”, finanțat de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Tot cu această ocazie, va fi amplasat un catarg cu tricolorul românesc, în semn de cinstire adus eroilor căzuţi aici în urmă cu 100 de ani.

Activități preconizate: ceremonial militar, inclusiv tragerea a trei salve cu muniție de manevră de către un pluton de militari, în timpul ridicării tricolorului pe catarg; ceremonial religios de sfințire a monumentului; alocuțiuni și prezentări legate de evenimentele ce au avut în urmă cu 100 ani; depuneri de coroane; repredarea monumentului din custodia MJSM în cea a UAT local.

  • Marţi, 16 aprilie 2019, ora 18, municipiul SATU MARE

La sediul Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare, va avea loc un Spectacol omagial dedicat împlinirii a 100 de ani de la eliberarea orașului și județului Satu Mare și Instaurarea administrației românești 1919 – 2019, eveniment organizat de către Consiliul Județean Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Casa Corpului Didactic ”Dariu Pop”, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare şi Asociația Civică Tempora, cu participarea Corului ”SOLEMNIS” și cvartetului ”4ever”.

  • Miercuri, 17 aprilie 2019, ora 9-11, Muzeul Judeţean SATU MARE, pe platoul din faţa Muzeului Judeţean Satu Mare

Pe platoul din faţa Muzeului Judeţean Satu Mare, vor avea loc demonstraţii pentru publicul prezent prin reconstituirea unei tabere militare realizate de reenactorii Detaşamentului Mateiaş şi ai Clubului de Istorie Militară, care vor fi prezenţi în ţinute militare specifice Primului Război Mondial, cu tehnică şi echipament aferent perioadei istorice: gardă, ateliere interactive şi paradă militară, inclusiv materiale pirotehnice.

Detașamentul Mateiaș reprezintă un grup de reconstituire istorică înființat prin parteneriatul și efortul comun al Muzeului Municipal Câmpulung și al Asociației Historia Renascita. Detașamentul Mateiaș își propune reconstituirea unui contingent de infanteriști români din cadrul Regimentului Infanterie 70 Muscel, regiment ce a activat cu eroism în anii 1916 – 1918, perioadă în care România a fost implicată în Primul Război Mondial. Pentru eroismul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă, atât prin rezistența extraordinară din toamna lui 1916 în ,,bătălia trecătorilor” pe culoarul Rucăr – Bran, când a fost unul din pilonii Grupului Nămăești, cât și în marile bătălii de pe frontul din Moldova din vara anului următor, Regimentul 70 Muscel a fost distins cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a.

Prin activitatea sa, Detașamentul Mateiaș aduce un omagiu atât eroilor din cadrul Regimentului 70 Muscel, căzuți în greii ani ai războiului pentru Reîntregire, cât și tuturor celor care s-au jertfit în cumplita conflagrație ce a zguduit lumea în urmă cu un secol.

https://www.facebook.com/detasamentul.mateias/

Clubul de Istorie Militară – din București, pasionați de istoria contemporană română militară

https://www.facebook.com/pg/IstorieMilitara/about/?ref=page_internal

  • Miercuri, 17 aprilie 2019, ora 12, localitatea PAULIAN

Ceremonie oficială organizată la monumentul ridicat în memoria colonelului Constantin Paulian decedat pe câmpul de luptă la 17 aprilie 1919 în apropierea localităţii Doba. În semn de apreciere, localitatea înfiinţată la 1 ianuarie 1926, îi poartă numele. Şi acest monument a fost reabilitat de către Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean Satu Mare prin proiectul „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din judeţul Satu Mare” finanţat de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Activități preconizate: ceremonial militar; ceremonial religios de sfințire a monumentului; alocuțiuni și prezentări legate de evenimentele ce au avut în urmă cu 100 ani; depuneri de coroane; repredarea monumentului din custodia MJSM în cea a UAT local.

  • Joi, 18 aprilie 2019, ora 10-14, Muzeul Judeţean SATU MARE

Pe platoul din faţa Muzeului Judeţean Satu Mare, vor avea loc demonstraţii pentru publicul prezent prin reconstituirea unei tabere militare realizate de reenactorii care vor fi prezenţi în ţinute militare specifice Primului Război Mondial, cu tehnică şi echipament aferent perioadei istorice: gardă, ateliere interactive şi paradă militară, inclusiv materiale pirotehnice.

 Vineri, 19 aprilie 2019, ora 9-10, Muzeul Judeţean SATU MARE

Pe platoul din faţa Muzeului Judeţean Satu Mare, vor avea loc demonstraţii pentru publicul prezent realizate de reenactori care vor fi prezenţi în ţinute militare specifice Primului Război Mondial, cu tehnică şi echipament aferent perioadei istorice: gardă, ateliere interactive şi paradă militară.

  • Vineri, 19 aprilie 2019, ora 930, Muzeul Judeţean SATU MARE

La sediul Muzeului Judeţean Satu Mare, va avea loc vernisajul expoziţiei „100 de ani de la eliberarea Sătmarului şi instaurarea administraţiei româneşti la Satu Mare”. Expoziția se dorește a fi un omagiu adus sătmărenilor care s-au implicat activ în realizarea Marii Uniri şi instaurarea administraţiei româneşti în Satu Mare la data de 19 aprilie 1919. Va cuprinde documente și obiecte ale personalităților sătmărene care s-au remarcat în lupta pentru drepturile naționale ale românilor din regiunea Satu Mare, ocupaţia comunistă maghiară din martie 1919, intrarea Armatei Române eliberatoare la 19 aprilie 1919, precum şi obiecte şi piese de port popular şi fotografii din Colecţia „Ioniţă G. Andron” care reflectă momente importante din viaţa satului tradiţional sătmărean în primii ani după Marea Unire. O parte din documentele expuse alături de obiectele tridimensionale fac parte din colecția Muzeului Județean Satu Mare. O altă parte reprezintă copii ale unor documente aflate în fondurile Arhivelor Naționale ale României din Bucureşti, Satu Mare şi Baia Mare.

Evenimentul va fi organizat de către Muzeul Județean Satu Mare – Secţiile de Istorie şi Etnografie, în colaborare cu Arhivele Naționale a României – Biroul Judeţean Satu Mare, Teatru de Nord, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj Napoca şi Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

 Vineri, 19 aprilie 2019, ora 1225, municipiul SATU MARE, Piață Libertății

La 19 aprilie 1919, în sâmbăta de Paște, dr. Ilie Carol Barbul, cu un drapel în mână,  a condus delegaţia locală care a întâmpinat Armata Română eliberatoare, contactând pe podul de peste Someş prima patrulă a Diviziei a II-a Cavalerie de sub comanda col. Ressel, care venea dinspre localitatea Doba.

În cadrul Paradei militare organizate de Garnizoana Satu Mare a Ministerului Apărării Naţionale şi de Centru Militar Satu Mare, dorim, cu sprijinul Teatrului de Nord din Satu Mare, să refacem acest moment al întâmpinării Armatei Române de către oficialităţile sătmărene din anul 1919.

 Elevii interesaţi să participe la acţiunile organizate pe platoul din faţa Muzeului Judeţean, sunt rugaţi să contacteze organizatorii (Paula Virag 0740096093, Mihaela Sălceanu 0744586821). 

Lasă un răspuns