Descoperirile de factură celtică din judeţul Satu Mare sunt printre cele mai reprezentative pentru civilizaţia celtică din estul Europei, remarcându-se atât prin importanţa ştiinţifică a siturilor (Pişcolt, Ciumeşti, Dindeşti), cât şi prin bogăţia culturii materiale.
Piesa centrală spre care este îndreptată atenţia vizitatorilor este coiful celtic din mormântul princiar de la Ciumeşti. Fotografia cazanului de la Gundestrup (Danemarca), montată în fundal, prezintă imaginea coifului contextualizat, fiind un exemplu pentru relaţia specială atât între izvorul arheologic şi cel iconografic, cât şi între două regiuni aflate la mare distanţă. Alături de coif sunt prezentate materiale aparţinând civilizaţiei celtice din necropole: podoabe, arme şi accesorii vestimentare.
Se insistă printr-o vitrină specială asupra descoperirilor de la Pişcolt, datorită faptului că este cel mai reprezentativ sit celtic din România.
Următoarea vitrină prezintă câteva descoperirile dacice de la Acâş şi Lazuri şi anume ceramică, remarcându-se vasul cu motiv ornamental în formă de brăduţ.
În fine, descoperirile de epocă La Téne, atât celtice cât şi dacice, sunt marcate pe harta judeţului.