O ZI PENTRU CUNOAȘTERE ȘI GÂNDIRE – ZIUA LUI DARWIN LA SATU MARE/DARWIN NAP SZATMÁRNÉMETIBEN – EGY NAP A TUDÁSÉRT ÉS GONDOLKODÁSÉRT

RO: 12 februarie, ziua de naștere a lui Charles Darwin a fost aleasă pentru a sărbători realizările științei. Astfel, Muzeul Județean Satu Mare și Asociația „E-Consult” Satu Mare cu sprijinul TBA Romania au organizat în 2023, cea de-a paisprezecea ediție a Zilei lui Darwin Satu Mare: un eveniment de popularizare a științei, organizat anual în orașul nostru.

Casa Meșteșugarilor a găzduit în acest an evenimentul structurat pe durata a două zile și constând dintr-un un program educativ divers la care au participat 360 de elevi sătmăreni.

În data de 10 februarie, în sala mare, arheologul Ciprian Astalos de la Muzeul Județean Satu Mare, a susținut prelegerea ”Cine a fost Omul de Neanderthal?” explicând liceenilor prezenți câteva aspecte importante despre omul preistoric. Drd. ing. Dobrescu Matei-Ștefan de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca a prezentat câteva metode simple prin care putem identifica știrile false. În continuare, elevii au fost implicați într-un spectacol științific prezentat de Silviu Ruști de la Magic Puppet Cluj Napoca: chimia și fizica au jucat rolul principal, devenind sub mâna artistului niște mijloace fascinante în înțelegerea fenomenelor naturii.

În data de 13 februarie, în aceeași sală au avut loc expuneri în limba maghiară susținute de Dr. Rózsa Lajos din Budapesta, respectiv geologul Dr. Silye Lóránd de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. După prezentările interesante, trupa TudaShow din Ungaria a prezentat un adevărat Science Show.

În holul clădirii, elevii claselor gimnaziale au fost întâmpinați de colegii de la muzeu, care au pregătit câteva activități practice prin care tinerii au putut descoperi tainele naturii.

Deoarece organizatorii au dorit să-i implice și pe cei interesați din rândul adulților, în seara zilei de luni s-a organizat la Red Hat Yard evenimentul intitulat ”Discuții de Ziua lui Darwin”, unde specialiștii invitați au prezentat câte o temă sugestivă, apoi participanții au avut ocazia să discute cu aceștia despre temele abordate.

HU: Február 12, Charles Darwin születésnapja a tudományés kritikus gondolkodás nemzetközi ünnepe. Az E-Consult Egyesület Szatmárnémeti és a Szatmár Megyei Múzeum a TBA Románia támogatásával 2023-ban tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Szatmárnémeti Darwin Napot.

A változatos programokban, melyekre 10-én és 13-án került sor az Iparos Otthonban, 360 szatmári diák vett részt. Tizedikén a nagyteremben Ciprian Astalos, a Szatmár Megyei Múzeum régésze tartott előadást „Ki volt a neandervölgyi ember?” címmel, melyben érdekes részleteket mutatott be a korai emberek életéről. Dobrescu Matei-Ștefan a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemről arról beszélt, hogyan tudjuk néhány egyszerű módszerrel ellenőrizni az interneten megjelenő hírek és információk hitelességét. Ezután a diákok egy tudományos showt tekintettek meg, amelyet Silviu Ruști, a kolozsvári Magic Puppet munkatársa mutatott be: a kémia és a fizika játszotta itt a főszerepet, melyek az előadó keze alatt lenyűgöző eszközökké váltak a természet jelenségeinek megértéséhez.

13-án ugyanebben a teremben a magyar nyelvű előadásokat hallgattak a gimnazisták. Dr. Rózsa Lajos, a budapesti Evolúciótudományi Intézet, Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa, arról beszélt, mi mindenre jók a természettudományok. Kiss Benjamin, a Magyar Biotechnológus-hallgatók Egyesületétől a modern biotechnológia eredményeiről számolt be; majd Dr. Silye Lóránd, a Kolozsvári Babes-Bólyai Tudományegyetem Geológiai Intézetének munkatársa Mit (nem) gyógyít a borostyánkő? Az érdekes előadások után a Várda Ernák, vegyész, a TudaShow csapat képviseletében néhány látványos kísérletet mutatott be a jelenlevőknek. A legkisebbeknek a múzeum munkatársai az épület előterében tartottak gyakorlati foglalkozásokokat, ahol a természet rejtelmeit fedezhették fel a gyerekek.

Mivel a szervezők szerették volna bevonni az érdeklődő felnőtteket is, hétfőn este a Red Hat Yard-ban megrendezték meg a „Darwin-napi beszélgetések” című rendezvényt, ahol a meghívott szakemberek egy-egy szuggesztív témát mutattak be, majd a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy az előadókkal megvitassák a témákat.

 

Lasă un răspuns