O aventură de cercetare minunată!
Negrești Oaș/Vama – Giulești/Șugatag – 55 km de drum fără localități, printre pădurile și stâncile platoului vulcanic. Se prezintă ca un drum de o mare importanță istorică, cu un potențial legendar bogat, dar foarte slab valorificat și cu date arheologice necunoscute pe cea mai mare parte a lungimii sale.
Două documente (1355 și 1456) îl menționează ca Drum al Sării. Importanța drumului s-a diminuat în timp, odată cu dezvoltarea Văii Tisei drept cale de comunicare fluvială și terestră. Documentele istorice și arheologice legate de Giulești susțin un rol proeminent al voievozilor din Valea Marei, rol ce ar avea o explicație în comercializarea sării de pe drumul de legătură cu Oașul.Utilizarea drumului ce străbate Gutinul de oastea tătarilor în 1717, ca drum de năvălire în Oaș, arată că vechiul Drum al Sării încă mai era utilizat ca drum secundar.
Segmentul de drum ce urcă din Negrești atinge prima treaptă a platoului la Bretani, o culme situată între bazinul de formare a Turului și a Talnei.
Încă de la începutul drumului se nasc câteva date incerte și legende ce se cer verificate. Bretani (un nume relativ frecvent în Oaș și Maramureș) poate fi oare un toponim de obârșie, ce semnalează o localitate dispărută de pe traseul Drumului Sării? Întrebarea se naște în contextul în care, în partea maramureșeană, există legenda unei localități dispărute la Poiana Ștefanului.
Poate fi localizată vechea vatră a satului Vama, despre care memoria sătenilor spune la 1864 că satul are numele legat de vama ce se percepea la podul pe care se trecea peste râul Talna?
După Brătani, spre Maramureș, drumul trece pe culmea Vrăticel, ca să urce pe treapta cea mai înaltă a platoului în zona Strungilor.
Ca și în alte cazuri, termenul pastoral STRUNGĂ desemnează o șa cu margini abrupte. Aici este o pantă de urcare din zona de obârșie ale văilor Talna și Tur, prin care se urcă spre platou prin Călămar și pe la marginile Vârfului Rotundul și Rotundul Mic.
Cercetarea prezentă de pe Drumul Sării a fost inițiată de UBB Sighetul Marmației (conf. Dr Marin Ilieș), de Muzeul Jud. Satu Mare (Mihaela Grigorean, Ciprian Honca, Stelian Pop și Liviu Marta). Dorim ca demersul nostru să fie unul public. Vă invităm să vă alăturați și să contribuiți cu informații legate de o temă ce se prezintă a fi de o mare importanță pentru oșeni și maramureșeni.