LANSAREA CĂRȚII ”BISERICA ORTODOXĂ ȘI CLERUL MILITAR DIN MONARHIA HABSBURGICĂ ÎNTRE PACEA DE LA CARLOVIȚ ȘI PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (1699 – 1914)”
AUTOR: CS. III DR. MIRCEA GHEORGHE ABRUDAN – INSTITUTUL DE ISTORIE „GEORGE BARIȚIU” AL ACADEMIEI ROMÂNE – FILIALA CLUJ NAPOCA
8 IUNIE – 2023 – CATEDRALA ORTODOXĂ ”ADORMIREA MAICII DOMNULUI” SATU MARE
Eveniment organizat de Muzeul Județean Satu Mare, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”
Un vechi proverb românesc ne spune că ”cine se aseamănă, se adună!” Așa a fost și în ziua de 8 iunie, zi în care ne-am întâlnit la Catedrala ortodoxă din Satu Mare, cei ce am dorit să cunoaștem o parte deosebit de importantă, complexă și deloc facilă din istoria Bisericii ortodoxe, oferită de dl. dr. MIRCEA GHEORGHE ABRUDAN prin cartea sa laborioasă și inedită, ce reprezintă rezultatele unei cercetări de nivel academic.
Am considerat că cel mai potrivit loc pentru lansarea cărții sale este în catedrală, deoarece, așa cum mulți dintre dvs. știți, este prima biserică ortodoxă românească construită în orașul Satu Mare, chiar cu sprijinul Armatei Române, prin eforturile deosebite ale preotului militar Meletie Răuțiu, cel care a înființat prima Parohie ortodoxă din oraș (1919), primul Protopopiat Ortodox Român (1930), fiind și primul protopop ortodox al Sătmarului.
După Primul Război Mondial, preotul militar, protopopul Meletie Răuțiu, a avut un aport esențial la renașterea și organizarea ortodoxiei sătmărene, drept pentru care suntem convinși că ar fi fost deosebit de mândru că în biserica zidită prin truda lui, a avut loc lansarea acestei cărții de excepție, drept urmare, evenimentul l-am dedicat și memoriei sale.
În concordanță cu subiectul cărții domnului dr. Mircea Gheorghe Abrudan, amintim faptul că preotul militar Meletie Răuțiu (Răuțu) a luat parte la Primul Război Mondial, având gradul de căpitan în Brigada a 3-a Roșiori.
A fost decorat cu Ordinul ”Coroana României”, cu ordinul ”Crucea Comemorativă a Războiului” 1916-1919, și Medalia ”Răsplata Muncii clasa I pentru biserică”.
Întorcându-se de pe frontul din Budapesta, în decembrie 1919, rămâne la Satu Mare, slujind în unitatea militară cantonată aici, ce avea inclusiv misiunea de a asigura instaurarea administrației românești, după eliberarea țării.
Legătura dintre istoria catedralei noastre și cartea domnului dr. Mircea Gheorghe Abrudan este oglindită și prin fotografiile celor doi protopopi militari, pe care dl. Abrudan le-a expus pe coperta 4 a cărții sale, un rol deosebit de important în istoria ortodoxiei sătmărene având tot un protopop militar, părintele Meletie Răuțiu.
Deoarece al doilea hram al catedralei este Sf. Martiri Brâncoveni, am avut ca invitat un talentat elev de la Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu, pe LUCA MĂRGINEANU, elev în clasa a-III-a, ce a interpretat o priceasnă deosebit de emoționantă.
Celebrul cântec ”Cât trăim pe-acest pământ, Mai avem un lucru sfânt…”, a fost interpretat la finalul evenimentului, de ALESSIO BOCRICI, elev în clasa a V-a B, la Școala Gimnazială Avram Iancu.
Îi mulțumesc încă o dată domnului dr. MIRCEA GHEORGHE ABRUDAN pentru că a răspuns invitației noastre, cu generozitate. Ne-a oferit o carte de excepție, un eveniment de excepție, și îmi exprim nădejdea unor revederi nu doar profesionale, ci mai ales prietenești.
Muzeul Județean Satu Mare este deschis spre colaborări viitoare, cât mai rodnice.
Îi mulțumesc părintelui paroh, dr. Cristian Boloș, pentru sprijinul pe care mi l-a oferit la realizarea acestui eveniment, lansarea cărții fiind organizată cu binecuvântarea Preasfinției Sale Părintele Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
ADRESEZ MULTE MULȚUMIRI INVITAȚILOR CE AU PARTICIPAT LA EVENIMENT!
GÂND BUN, TUTUROR!
MULȚUMIM BUNULUI DUMNEZEU PENTRU BUCURIA ACESTEI ZILE!
Dr. Daniela Bălu – director Muzeul Județan Satu Mare