MUZEUL JUDEȚEAN SATU MARE și PAROHIA ORTODOXĂ ”ADORMIREA MAICII DOMNULUI”, VĂ INVITĂ LA PREZENTAREA UNEI CĂRȚI DE EXCEPȚIE, ”BISERICA ORTODOXĂ ȘI CLERUL MILITAR DIN MONARHIA HABSBURGICĂ ÎNTRE PACEA DE LA CARLOVIȚ ȘI PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (1699 – 1914)”.
Autorul cărții, dr. MIRCEA – GHEORGHE ABRUDAN, este cercetător științific III la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj Napoca, este doctor în Istorie și în Teologie, absolvent al Masteratului ”Istoria Europei de Sud-Est”, organizat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, și ”Karl-Franzens” Universität Graz din Austria.
A publicat 6 cărți de autor, este coautor a 11 cărți, a semnat 8 volume ca editor și coordonator, sute de studii de specialitate și articole de popularizare, evocări, recenzii etc.
Pentru activitatea sa de cercetare a obținut numeroase premii, amintind aici: Premiul ”Dumitru Stăniloaie” al Academiei Române, și Premiul ”Dimitrie Cantemir” al Oamenilor de Știință din România.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a acordat ”Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, în semn de recunoștință și apreciere pentru bogata activitate de înaltă ținută academică și pentru promovarea valorilor tradiționale creștine. De asemenea, a fost dinstins cu ”Crucea șaguniană”, de către Mitropolia Ardealului, și ”Crucea Nordului”, de către Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord.
După lansările avute la Muzeul Mitropoliei Clujului, la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Andrei Șaguna” din Sibiu (dar și la alte instituții din țară), istoricul dr. Mircea Gheorghe Abrudan a răspuns invitației noastre de a prezenta, și la Satu Mare, această cercetare complexă și euristică.
Cartea abordează o temă puțin tratată de istoriografia românească, laică și bisericească deopotrivă, fundamentată pe izvoarele documentare din Arhivele de Stat ale Austriei, Viena, complinite de cele naționale, edite și inedite, prezentând inclusiv istoria elitelor din epoca Monarhiei Habsburgice și a Imperiului Austro-Ungar.
Am dorit să oferim tuturor celor interesați, cu precădere preoților din orașul și județul Satu Mare, oportunitatea de a avea acces la acest subiect inedit, ce reflectă o perioadă dificilă din istoria Bisericii ortodoxe, impactul politicii imperiale asupra ortodocșilor, precum și problematica clerului militar ortodox din armata austriacă.
Vă invităm să-l cunoașteți personal pe tânărul autor, DOMNUL DR. MIRCEA – GHEORGHE ABRUDAN, ÎN DATA DE 8 IUNIE, ORA 13, LA CATEDRALA ORTODOXĂ ”ADORMIREA MAICII DOMNULUI”, prima biserică ortodoxă românească construită în orașul Satu Mare, cu sprijinul Armatei Române, prin eforturile deosebite ale preotului militar MELETIE RĂUȚU, cel care a înființat prima Parohie ortodoxă din oraș (1919), primul Protopopiat Ortodox Român (1930), fiind și primul protopop ortodox al Sătmarului.
Fotografiile celor doi protopopi militari, de pe coperta 4 a cărții, ne-au validat, o dată în plus, legătura fericită dintre subiectul cărții și istoria ortodoxiei sătmărene, renăscută și reorganizată prin truda preotului militar, protopopul Meletie Răuțu (Răuțiu).
Și pentru încă o provocare… spre participare, cităm aprecierile părintelui Constantin Necula, ce peste câteva zile, în 16 iunie, ne va onora din nou cu prezența domniei sale, tot la Catedrala ortodoxă: ”Cartea face parte dintr-o succesiune de scrieri vibrante cu sorgintea în operele Școlii Ardelene, fiind realizată de „un briliant aflat într-un inel de aur”.
Mulțumindu-i domnului dr. Mircea – Gheorghe Abdrudan pentru că a răspuns invitației noastre, nădăjduim ca auditoriul să fie cât mai numeros, și cât mai interesat!
Prezintă: dr. Daniela Bălu, director Muzeul Județean Satu Mare, și pr. dr. Cristian Boloș.
VĂ AȘTEPTĂM!