Înger Heruvim Serafim de Vasile Pop-Negreşteanu

Din luna august în holul Muzeului Judeţean Satu Mare este expusă lucrarea Înger Heruvim Serafim avându-l ca autor pe artistul plastic Vasile Pop-Negreşteanu, donaţie făcută cu prilejul expoziţiei personale retrospective „Vedenii Însemnate – punct, linie, formă, culoare”. Lucrarea este datată 2010, fiind executată cu prilejul expoziţiei “Să nu ucizi” de la Timişoara avându-i de Alexandra Titu şi Iuliu Bălău.
Vasile Pop-Negreşteanu este un artist plastic consacrat, originar din oraşul Negreşti Oaş, jud. Satu Mare, stabilit în Bucureşti după absolvirea Institutului de Arte Plastice  Nicolae Grigorescu, Bucureşti, secţia Artă Monumentală şi Restaurare, clasa profesorilor Vasile Celmare şi Nicolae Groza. După absolvire este cooptat în mai multe proiecte de avergură.
Tehnică: Lemn, pânză, metal, acrilic, schlagmetal auriu.
Dimensiuni: Total: 279×150,5×79,5 cm, Înger 110×27,5×3 cm, Heruvim 255×21,5×21,5 cm, Serafim 118x141x17 cm, soclu 24×150,5×79,5 cm.
Lucrarea este o sculptură pictată, compusă din trei module şi se sprijină pe un dublu soclu: primul soclu este reprezentarea unui val de pânză al cărui capăt se prelungeşte cu o parte desfăcută şi face parte integrantă din lucrare. Fiind foarte preocupat de modul de expunere al lucrărilor, artistul acordă o importanţă deosebită soclurilor pe care se sprijină lucrările sale, fapt pentru care a confecţionat şi un soclu inferior.
Deşi cunoscut ca pictor, în ultimii ani a prezentat mai multe obiecte tridimensionale pictate. Aceată lucrare de mari dimensiuni, pentru a-i spori puterea de reprezentare, este pictată doar în alb şi auriu, simbolizând puritatea şi sacralitatea. Formele pe care le au cele trei module sunt fusiforme, alungirea dând impresia de zbor, de forme uşoare, de înălţare. Albul lucrării nu este uniform, prezentând zone pe care este transparent, ceea ce, împreună cu forma, îi conferă evanescenţă.

Dr. Felicia Grigorescu

Lasă un răspuns