EXPOZIŢIE DEDICATĂ ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI „CENTENAR IONIŢĂ G. ANDRON (1917-1989)”

În anul 2017 se aniversează centenarul Ioniţă G. Andron, indiscutabil, cel mai mare artist fotograf pe care Sătmarul l-a dat acestei țări, un neobosit etnograf și cărturar, apreciat de cele mai importante personalități ale istoriei și etnografiei românești. Născut la 20 aprilie 1917 în satul Racșa, este fiul preotului Ioan Andron și al învățătoarei Ghizela Andron, care a creat prima colecție de artă populară oșenească și i-a transmis fiului său această mare pasiune. Absolvent al Liceului Mihai Eminescu” din Satu Mare, licențiat în Drept la Cernăuți și Teologie greco-catolică la Cluj, Ioniță G. Andron este primul etnograf al Țării Oașului, fiind cel care a pus bazele unui muzeu al acestei zone și autor al mai multor lucrări de specialitate fotografică, istorică și etnografică din Oaș. Personalități importante al culturii românești (Petru Comarnescu, Liviu Ciulei, Dan Hăulică, Constantin C. Giurescu, Paul Miron, G. Istrate, Gabriel Ștrempel ș.a.) îi trec pragul și ajung să-i admire fotografiile. Colaborează cu toți cercetătorii care vin în zonă și cărora le oferă imagini pentru a-și ilustra cărțile (Ioan Velcea, T. Bănățeanu, Gh. Focșa, C. C. Giurescu, G. Călinescu ș.a.). Întreaga viață și-a dedicat-o Țării Oașului lăsând în urma sa un patrimoniu inegalabil din punct de vedere istoric și etnografic. A încetat din viață la 23 aprilie 1989 și este înmormântat alături de tatăl său în fața bisericii din Racșa.

Dorind să marcăm acest centenar, pe parcursul anului 2017 am prevăzut mai multe acţiuni dedicate anului Ioniţă G. Andron, iar expoziţia organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României intitulată sugestiv „Centenar Ioniţă G. Andron (1917-1989)” este dedicată acestei mari personalităţi, deschizând astfel seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. Este o expoziție organizată în comun de secțiile de Istorie şi Etnografie ale Muzeului Judeţean Satu Mare, în dorința de a pune în valoare spiritul național prin fotografiile etnografice ale marelui artist. Vor fi expuse fotografii şi manuscrise din Colecţia „Ioniţă G. Andron”, prezentare multimedia, exponate etnografie din Ţara Oaşului, prezentarea volumului „Ioniţă G. Andron – Fotografii comentate”, editat de MJSM în acest an ş.a.

Tot în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României, vor fi organizate două ateliere de lucru, în care se vor confecţiona obiecte specifice Zilei Naţionale dar şi culturii oşeneşti, cu participarea elevelor clasei a XI-a G de la Colegiul Naţional „Ioan Slavici” din Satu Mare, profil Pedagogic, specializarea Învăţătoare-Educatoare, sub îndrumarea d-nei prof. Antonella Porumbăcean. Primul atelier va avea în data de 28 noiembrie de la orele 13 la Galeriile Hypermarketului Auchan din Satu Mare, iar cel de-al doilea la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare, în data de 29 noiembrie începând cu orele 11.

Momentul artistic va fi asigurat de cantautorul George Negrea de la Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Vernisajul va avea loc în data de 29 noiembrie la orele 14, la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare, b-dul Vasile Lucaciu, nr. 21

Lasă un răspuns