Ce se mai întâmplă la muzeu?

În aceste zile restauratorii Muzeului Județean Satu Mare prelucrează materialele arheologice din epoca bronzului, descoperite în perioada campaniilor de cercetare, din anul 2018, în situl de la Bobald, situat la doar câțiva kilometri de orașul Carei.

Procesul constă în sortare, spălare, marcare, conservare, analizare, restaurare, înregistrare, interpretare și pregătire pentru expunere sau depozitare permanentă a tuturor materialelor reținute ca rezultat al săpăturilor și diseminarea acestor rezultate. Prelucrarea materialului arheologic are drept rezultat un material arhivat, ordonat, bine documentat, accesibil, care constituie resurse pentru cercetări viitoare, fiind esențial pentru înțelegerea istoriei locale.

Restaurarea cuprinde mai multe etape, printre care selectarea pe tipologii de vase și lipirea fragmentelor existente în vederea întregirii vasului, fiind doar câteva aspecte din procesul de restaurare al ceramicii arheologice.Obiectele rezultate în urma restaurării vor face parte din noua expoziție permanentă a muzeului, oferind mărturii palpabile despre viața socială intensă din Sătmarul preistoric.

Materialul provine de la a treia depunere majoră de vase ce datează din perioada 1650-1550 a. Chr. Vasele au fost depuse in urma unor festivități practicate în zona centrală a așezării de tip tell de la Carei – Bobald. Aceste ritualuri aveau menirea de a coagula comunitatea și erau un mijloc de exprimare și reafirmare a statului social, mijloc ce era intens utilizat de bogatele elitele care locuiau în centre politice, de felul aceluia de la Carei-Bobald.

Mi történik mostanság a múzeumban?

 

Jelen pillanatban a Szatmár Megyei Múzeum restaurátorai a 2018-as év folyamán a Bobáld nevű régészeti lelőhelyről napvilágra került bronzkori leletek feldolgozásával foglalkoznak.

Ez egy meglehetősen hosszadalmas folyamat, mely magába foglalja a régészeti anyag szétválogatását, megtisztítását, állagmegőrzését, elemzését, restaurálását, leltári számmal való ellátását, tudományos értelmezését.

Mindezen munkafolyamatokat követően a régészeti anyag bemutatásra kerül az állandó vagy egy időszakos kiállításban, esteleg elhelyezésre a múzeum régészeti raktárában.

A régészeti leletanyag alapos feldolgozása egy beleltározott, rendezett, igen alaposan dokumentált, a kutatók számára hozzáférhető forrást eredményez, mely a jövőbeni tudományos kutatások elengedhetetlen feltétele, ugyanakkor nélkülözhetetlen követelménye a Szatmár megye területén végbement történelmi folyamatok helyes értelmezésének.

A restaurálás egy többfázisú, összetett folyamat, melynek során a töredékes kerámia anyagot edénytípusok szerint szétválogatják, majd igyekeznek ezen töredékeket egész edényekké összeilleszteni.

A restaurálási folyamat során számos gyönyörű bronzkori edényt sikerült helyreállítani, melyek immár elfoglalhatják méltó helyüket a Szatmár Megyei Múzeum teljes mértékben megújuló állandó kiállításában. Ezek az edények, rendkívül látványos és személetes módon tanúskodnak a megyénk területén virágzó bronzkori közösségek mindennapjairól, társadalmi és gazdasági fejlettségükről.

A leletanyag, a harmadik nagy volumenű edénydepó részét képezi, melyet a Kr.e. 1650-1550 időszakra keltezünk. Az edényegyüttest a Károly-Bobáld tell típusú település központi részén helyezték el egy rituális ünnepség keretén belül. Ezek a vallási ünnepségek nagyon fontos szerepet játszottak a bronzkori közösségek életében, hiszen ezek révén erősítették meg az összetartozást és a közösségtudatot, ugyanakkor nagyszerű alkalmat biztosított a vezető rétegek számára a társadalmi pozíciójuk kifejezésében és megerősítésében.

A bronzkori vezető elitek nagyrészt a Károly-Bobáld tell típusú településhez hasonló politikai és gazdasági központok meglétéhez köthetőek.

 

DSC_0350

Lasă un răspuns