Atelier în Mai – ediția a IX-a

Expoziția – proiect Atelier va fi vernisată și în mai 2022, în incinta Atelierului Memorial „Aurel Popp”. Proiectul, inițiat de regretatul pictor Ion Sasu, a ajuns la cea de a 9-a ediție.
Spațiul nu a fost ales întâmplător, expoziția reunește lucrările artiștilor care crează în așa numitele „ateliere de pe strada Ștrandului”. E mai degrabă un atelier deschis, o vizită de atelier, în cadrul căreia publicul poate viziona lucrări recente ale artiștilor, dar poate purta și o discuție cu aceștia privind viziunea lor artistică.

Lucrările expuse au un caracter manifest contemporan și se înscriu în ramuri specifice ale artei actuale  – grafică, pictură, sculptură, ceramică și instalație. Ele reflectă preocupările artiștilor, cercetările acestora în diferite direcții, tehnice sau conceptuale, și se desfășoară de la stadiul de schiță până la cel de lucrare finită.

Ființarea obiectului estetic, a creației artistice, este condiționată de contactul cu privitorul, de dialogul dintre acesta și ceea ce exprimă o lucrare dată, fiindcă frumosul nu poate exista decât prin ochiul privitorului (beauty is in the eye of the beholder). Pornind de la acest concept, grupul de artiști a decis să-și deschidă „Atelierul” pentru o „confruntare”, un dialog deschis, cu ”ochiul privitorului” iubitor de artă sătmărean, și nu numai.

A műhelykiállítást 2022 májusában nyitják meg az Aurel Popp Emlékmúzeumban. A Ion Sasu néhai festőművész kezdeményezte projekt immár a kilencedik kiadásához érkezett. A helyszínt nem véletlenül választották ki, ugyanis a tárlat az úgynevezett Strand utcai műhelyek alkotásait egyesíti újra. Pontosabban fogalmazva ez egy nyitott műhely, látogatható műterem, amelyben a szemlélődők a művészek legfrissebb munkáiba pillanthatnak bele, valamint az alkotókkal folytathatnak eszmecserét azok művészi látásmódjáról.

A kiállított munkák kortárs jelleggel bírnak, és az aktuális irányzatok valamelyik ágába illeszkednek – grafika, festészet, szobrászat, kerámia és installáció. Az alkotókat foglalkoztató gondolatok reflexiói ezek, a művészek különféle irányba tett tanulmányainak, technikáinak és koncepcióinak kivetülései, amelyek a vázlatoktól a kész műalkotásokig minden állapotukban megtalálhatóak.

Az esztétikai tárgy megelevenedése, a művészi alkotás létjogosultsága minden egyes alkalommal csakis a nézővel való interakció során nyer értelmet, a kettejük párbeszéde alatt tudja magát kifejezővé tenni az adott kreáció, ugyanis a szépség csakis a szemlélő tekintetén keresztül fedezhető fel (beauty is in the eye of the beholder – az igazi szépség belülről fakad).

Az alkotócsoport tagjai ebből a gondolatból kiindulva nyitják meg a tárlatot, mintegy ütközési pontot hozva létre, nyitott párbeszédet teremtve a szatmári művészetkedvelők tekintetével, de nem csak nekik szól a tárlat, hanem minden értő és érdeklődő szemnek.

Lasă un răspuns