Obiecte din aur din necropola neolitică Urziceni

m41

Necropola eneolitică de la Urziceni a fost descoperită în anul 2003 ca urmare a cercetărilor arheologice preventive determinate de construirea punctului de frontieră de la Urziceni. Ne aflăm în faţa celei mai mari necropole eneolitice, aparţinând culturii Bodrogkeresztúr din România. Necropola se datează între 4300-4000 a. Chr.

m63

Necropola se remarcă printr-un inventar spectaculos, cu numeroase vase ceramice, piese de cupru (podoabe și arme), podoabe din scoică spondylus, piese litice (vărfuri de săgeți, lame). Unul dintre cele mai spectaculoase morminte este M 29/2005 care cuprinde în inventarul funerar două piese de podoabă, din aur.

Alte patru piese de aur au fost descoperite cu ocazia cercetărilor din anul 2014. Două piese de aur au fost descoperite în M 41/2014, aparținând unei femei de 23-29 de ani. Piesele sunt de formă conică, cu îndoire în unghi drept la bază, prin cutare, realizate prin batere, din foiţă de aur. sunt ornamentate cu 6 striuri, flancate de câte o bandă de șiruri de puncte, realizate prin batere de la exterior spre interior. Piesele au fost descoperite în zona capului, pe o parte și pe alta a calotei craniene.

Alte două piese de aur au fost descoperite în M 63/2014, apartinând unui copil de 3-4 ani. Piesele sunt cu corpul inelar, cu un orificiu central, cu o prelungire trapezoidală, cu patru perforatii usor neregulate, realizate cu dornul, prin ciocănire. Între perforatii și corpul inelar se observă urme de dorn de la alte încercări de perforare a piesei. Piesele au fost descoperite în zona capului, pe o parte și pe alta a calotei craniene.

Cele șase piese de aur de la Urziceni au fost descoperite in zona capului și reprezintă podoabe capilare. În cazul pieselor din M 29/2005 și M 41/2014, presupunem că este vorba de fapt de ace de păr, realizate probabil din lemn, al căror cap este îmbrăcat în foiță de aur. Pentru piesele descoperite in M 63/2014, acestea presupunem a fi prinse pe o bentiță, astfel de piese regăsindu-se pe un areal larg, în cultura Cucuteni la est de Carpați, în cultura Bodrogkeresztúr în Bazinul Tisei Superioare, în cultura Gumelnița la sud de Carpați.

Lasă un răspuns